Gubitak većeg broja zuba dovodi do narušavanja funkcija usne duplje (smanjena efikasnost žvakanja, izmenjen govor), ali i estetike (smanjena donja trećina lica, izražene brazde između nosa i usana i iznad brade). Stomatološka protetika se bavi rehabilitacijom izgleda, zdravlja i funkcije usne duplje kroz nadoknadu nedostajućih zuba i drugih izgubljenih struktura usne duplje.

 

 

Protetski radovi mogu biti fiksni i mobilni, i mogu biti nošeni zubima ili zubnim implantatima. U našoj ordinaciji izrađuju se protetski radovi od kvalitetnih materijala: metalo-keramičke i bezmetalne krunice, mostovi, parcijalne i totalne proteze, indirektni kompozitni/keramički inleji i onleji, fasete…

Uz fotografisanje postojećeg stanja Vaših zuba, analizu lica i DSD (Digital Smile Design), u mogućnosti smo da Vam unapred prikažemo kakav će biti estetski ishod zubnih nadoknada, i isplaniramo intervencije koje su neophodne da bi postigli optimalne estetske rezultate.

 

Kada su zubi i okolna tkiva adekvatno pripremljeni za izradu protetskog rada, pristupa se preparaciji (brušenju) zuba.

Nakon uzimanja otisaka, i skeniranja modela Vaših zuba (CAI – Computer Aided Inspection), zubni tehničar koristi softver kako bi na dobijenom virtuelnom modelu dizajnirao osnovu protetskog rada, nadoknadu u celini i/ili privremene zube (CAD – Computer Aided Design).

 

 

Zavisno od vrste nadoknade koja se izrađuje, sledeći korak je stereolitografska izrada (tzv. 3D štampanje) ili kompjuterom upravljano izrezivanje nadoknade iz bloka materijala (CAM- Computer Aided Manufacturing).

Završni postupci obično zahtevaju i ljudsko oko i dodir- naš tehničar će se pobrinuti da Vaši novi zubi izgledaju prirodno i odgovaraju Vašim željama i fizionomiji.