Imate nedoumice u vezi sa negom dečijih zuba? Ne znate koje je pravo vreme da odvedete dete kod zubara? Niste jedini! Izdvojili smo pitanja koja nam roditelji najčešće postavljaju, i potrudili se da damo jasne odgovore i uputstva.

 

1. Da li su mlečni zubi i briga o njima uopšte važni, s obzirom će se svejedno zameniti?

 

Odgovor: Da, jako su važni.

 

-Imajte na umu da su zubi neophodni za žvakanje i pravilan govor, kod dece kao i kod odraslih!

-Mlečni zubi treba da ostanu u ustima do trenutka njihove prirodne smene, kako bi stalni zubi pravilno nicali i smeštali se u zubni niz.

-Ukoliko se ne održava redovna i adekvatna higijena, na mlečnim zubima nastaje karijes, a zatim dolazi do upale zubnog živca, bolova i otoka. „Mali“ zubi ne bole manje od „velikih“…

 

 

2. Da li se bebama čiste zubi?

 

Odgovor: Apsolutno, da!

 

U ustima deteta se najčešće prvo pojave donji centralni sekutići, u uzrastu od oko 6 meseci (vreme nicanja vrlo varijabilno). Tek iznikle prve zubiće bebi možete prebrisati mekom, čistom tkaninom ili gazom natopljenom mlakom vodom, 2 puta dnevno. Kasnije možete koristiti specijalne gumene naprstke za pranje zuba, dostupne u apotekama i drogerijama. Važno je da mehanički uklonite naslage sa zubića, a bebi će to prijati.

 

  bebe zubi

 

 

3. Da li dete treba samo da pere zube?

 

Odgovor: Da i ne ?.

 

Kada se u ustima pojavilo više zuba- vreme je da pređete na četkicu za zube i dečiju pastu, i podrazumeva se da ćete pranje obavljati Vi.

Kada dete postane zainteresovano da samostalno pere zube, dobra ideja je da imate 2 četkice: jednu kojom ono samo „pere“ zube (liže pastu i žvaće četkicu ? ) i drugu kojom Vi „popravljate“ to pranje (SUVA četkica i pasta). Kako dete sazreva, tako će i pranje zuba biti kvalitetnije. Možete prati zube zajedno, tako da dete ima priliku da Vas imitira, nakon čega Vi prekontrolišete i „doradite“ pranje.

 

 

4. Kada je vreme za prvu posetu stomatologu?

 

Odgovor: Kada nikne svih 20 mlečnih zuba (uzrast od oko 2,5 godine).

 

Stavovi struke po ovom pitanju se razlikuju, postoje mišljenja da prva poseta treba da se obavi čim dete napuni 18 meseci. Naše iskustvo je pokazalo da je to rano- deca u ovom uzrastu nisu baš zainteresovana, čak ni za vožnju na stolici ?.

Ako ste pravilno održavali zube svog deteta, razlog prve posete (i brojnih narednih) je isključivo upoznavanje deteta sa stomatologom, ordinacijom, prostorom, opremom…Cilj je da dete postepeno upozna i navikne na osoblje, ambijent, zvuke, mirise, i generalno na odlazak kod stomatologa. Ukoliko se sve radi pravovremeno i adekvatno, u momentu kada je neophodna neka intervencija na zubima – dete je kod zubara „svoj na svome“: pripremljeno, upoznato sa inventarom i naoružano poverenjem i samopouzdanjem ?

 

 

5. Kako da pripremim dete za odlazak kod zubara?

 

Odgovor: Iskreno, staloženo i prilagođeno uzrastu.

 

Ukoliko dovodite dete prvi put, to treba da napomenete stomatologu prilikom zakazivanja termina. Detetu treba da objasnite da postoje doktori koje se bave zdravljem zuba, i da ćete ga odvesti da upozna stomatologa. Imaće i priliku da vidi šta sve ima u ordinaciji (neka posebna stolica, razne super sprave i svetla…). Sve ostalo je najčešće nepotrebno, pa čak i nepoželjno… Izbegavajte uveravanja „da mu doktor/ka ništa neće raditi“, „ništa neće boleti“, i slično. Deca su mnogo pametnija nego što očekujete; ako već „neće boleti i ništa neće raditi“, ono se pita zašto mu to uopšte napominjete, i pretpostavi da ga obmanjujete ?

 

 

6. Šta da radim ako se moje dete plaši stomatologa?

 

Odgovor: Treba otkriti uzrok straha i pozabaviti se time.

 

U praksi često srećemo slučajeve gde roditelji prvi put dovode dete kod zubara a napominju da se ono „jako plaši“. Deca su većinom radoznala, i nemaju razloga da se „jako plaše“ nečega što nikad nisu iskusila. U najvećem broju slučajeva izvor ovog straha su roditelji ili druge osobe iz detetovog okruženja, koje pred decom razgovaraju o svom strahu od zubara, bolovima, lošim iskustvima…Zapamtite- deca sve „upijaju“.

Druga vrsta problema sa kojom se često susrećemo su prethodna loša iskustva deteta vezano za zube i zubara, i strah koji iz toga proizilazi. Do toga uglavnom dolazi kada se prvi susret deteta sa stomatologom desio kada dete već boli zub ili je otečeno. Dete je već iscrpljeno bolom, prvi put je u ordinaciji i ne zna šta da očekuje, a roditelji su pritom najčešće nervozni i žele da se to što pre „obavi“. Takve situacije su detetu vrlo neprijatne, dugo ostaju u sećanju, i potrebno je dosta rada i strpljenja od strane roditelja i stomatologa da se stav deteta „preinači“.  Ovakve traume se mogu sprečiti dobrom higijenom i pravovremenim pregledima.

 

dete kod zubara