Endodoncija je deo stomatologije koji obrađuje etiologiju, dijagnozu i različite metode lečenja oštećene, nadražene i obolele pulpe- zubnog živca.Zapaljenje pulpe (pulpitis) je najčešće izazvan prodorom bakterija iz karijesom zahvaćenih okolnih zubnih tkiva. Bol koji se javlja prilikom pulpitisa je intenzivan i pogoršava se na spoljašnje nadražaje.

 

Lečenje korena zuba

 

Ukoliko se pravovremeno ne leči, zapaljenje postaje hronično, a često dolazi i do prodora infekcije u tkiva oko vrha korena zuba i nastanka hroničnih periapikalnih lezija („gnojna kesica“, „cista“…). Može doći i do ponovne „aktivacije“ hronične upale i posledičnog otoka obraza, predela ispod oka, podjezičnog prostora…

Lečenje kanala korena zuba podrazumeva stvaranje pristupa kanalima korena zuba, mehaničku obradu, nakon čega se dezinfikuju odgovarajućim rastvorima i ispune odgovarajućim materijalom. Osim klasične „ručne“ obrade korenskih kanala, u ordinaciji Kovačević Dental radi se i mašinska obrada kanala Ni-Ti instrumentima i punjenje Thermafil tehnikom, uz savremene aparate i potrošni materijal renomiranog proizvođača Dentsply.

Zapaljenje pulpe (pulpitis) je najčešće izazvan prodorom bakterija iz karijesom zahvaćenih okolnih zubnih tkiva. Bol koji se javlja prilikom pulpitisa je intenzivan i pogoršava se na spoljašnje nadražaje. Ukoliko se pravovremeno ne leči, zapaljenje postaje hronično, a često dolazi i do prodora infekcije u tkiva oko vrha korena zuba i nastanka hroničnih periapikalnih lezija („gnojna kesica“, „cista“…).

Lečenje zuba

Može doći i do ponovne „aktivacije“ hronične upale i posledičnog otoka obraza, predela ispod oka, podjezičnog prostora… Lečenje kanala korena zuba podrazumeva stvaranje pristupa kanalima korena zuba, mehaničku obradu, nakon čega se dezinfikuju odgovarajućim rastvorima i ispune odgovarajućim materijalom.

Osim klasične „ručne“ obrade korenskih kanala, u ordinaciji Kovačević Dental radi se i mašinska obrada kanala Ni-Ti instrumentima i punjenje Thermafil tehnikom, uz savremene aparate i potrošni materijal renomiranog proizvođača Dentsply.