Imate nedoumice u vezi sa negom dečijih zuba? Ne znate koje je pravo vreme da odvedete dete kod zubara? Niste jedini! Izdvojili smo pitanja koja nam roditelji najčešće postavljaju, i potrudili se da damo jasne odgovore i uputstva. Prvih 6 pitanja i odgovora možete pročitati ovde.

 

7. Kako će izgledati prvi odlasci kod stomatologa?

 

Odgovor: Ukoliko je sve urađeno kako treba- lako, zabavno i lepo.

 

Zavisno od uzrasta, zrelosti i tipa deteta, u prvoj poseti će se dete „provozati“ na stolici (samo ili sa Vama) a stomatolog će mu pokazati šta sve ima na stolici i oko nje: čaša, sisaljka, plavo svetlo, malo ogledalce i slično. Takođe, zavisno od zainteresovanosti deteta, može se obaviti kratka obuka deteta o pravilnoj tehnici pranja zuba.

Uopšte nije obavezno da se prilikom prve posete detetu pregledaju zubi, to će proceniti stomatolog. Nemojte grditi dete ako nešto nije uradilo ili nije bilo zainteresovano- treba hvaliti ono što jeste urađeno, koliko god beznačajno Vam to izgledalo. Dete koje izađe od stomatologa sa pohvalom i osećanjem uspeha je motivisano da opet dođe, i bude još bolje u narednoj poseti.

 

8. Kako da motivišem svoje dete da redovno pere zube?

 

Odgovor: Zavisi od uzrasta, i od samog deteta.

 

Neka deca od samog starta lako i lepo prihvate pranje zuba kao normalan deo dnevnih aktivnosti. Kod druge dece, ne ide tako lako. Bez uvijanja – u mlađem uzrastu će pranje zuba ponekad biti malo i „na silu“, i praćeno različitim stepenom negodovanja 😊…ponekad će čak zahtevati i učešće više odraslih osoba. Kada dete shvati da će pranje zuba obavljeno bez obzira na „dramu“ koju izvodi- to će postati sastavni deo jutarnje i večernje rutine, kao i kupanje, češljanje ili pranje ruku.

Zavisno od uzrasta i interesovanja deteta, možete probati da mu puštate ili pevate određenu pesmu tokom pranja, ili da nabavite mali peščani sat, i da navikne da se zubi peru dok pesak ne isuri (3-5 min). Veliki motivacioni faktor predstavljaju starija braća i sestre- mlađe dete po pravilu imitira starije.

Kako dete postaje zrelije i svesnije uzroka i posledica, Vi i stomatolog ćete mu predočavati zašto je važno da pere zube, i kako da to pravilno čini. Nemojte potcenjivati moć pohvale, naročito pred okolinom; dete će odlično reagovati ako ga pohvalite svaki put kada se lepo ponašalo kod zubara, kada dobro opere zube… Podrazumeva se da Vi treba da proverite kako su zubi oprani i eventualno „popravite“ na mestima gde uočite plak.

 

9. Kada niču stalni zubi?

 

Odgovor: Najčešće u uzrastu od 6 godina.

 

U najvećem broju slučajeva, prvi stalni zubi u ustima deteta su prvi stalni molari – tzv. „šestice“ (tabelu hronologije nicanja zuba možete pogledati ovde). Veliki broj roditelja očekuje da se rasklimaju i ispadnu prednji zubi, i uopšte ne primete da su iza mlečnih „petica“ iznikli stalni molari. Ovo je razlog što su „šestice“ često vrlo rano zahvaćene karijesom, čak i potpuno destruirane…to su stalni zubi koji se prvi pojave, i najčešće prvi gube.

Ne dozvolite da se ovo dogodi- redovno vodite dete kod zubara, pregledajte i perite detetu zube- tako ćete biti upoznati sa dešavanjima u ustima svog deteta, kojih će od 6. do 12. godine (period smene zuba) biti mnogo. Takođe, vrlo je korisno zalivanje fisura stalnih bočnih zuba. Ova procedura podrazumeva popunjavanje mesta na zubu gde karijes obično nastaje, sredstvima sa fluoridom. U pitanju je potpuno bezbolna intervencija, bez „bušenja“ 😊… eventualno se zub očisti od mekih naslaga pre postavljanja zalivača.

 

10. Da li moje dete treba da nosi protezu, i kada treba da počne?

 

Odgovor: Ukoliko uoči neku nepravilnost, stomatolog će Vas uputiti kod specijaliste ortodoncije, koji će ustanoviti da li ima potrebe za ortodontskom terapijom, i kada sa istom treba započeti.

 

dete kod zubara pregledUkoliko je potrebna ortodontska terapija u ranom školskom uzrastu, ona se najčešće započinje u momentu kada su iznikle „šestice“, i sva četiri stalna sekutića u vilici. Tada postoje uslovi za izradu pokretnog ortodontskog aparata (protezice na skidanje). Ove proteze nisu prevaziđene pojavom fiksnih proteza- i dalje imaju veoma važno mesto u ortodontskoj terapiji, jer se mogu nositi u vreme mešovite denticije (prisutni i mlečni i stalni zubi), kada dete, kao i njegove vilice, intenzivno rastu. Ova činjenica ortodontu pruža priliku da, osim postizanja pravilnog rasporeda zuba, iskoristi, i u nekoj meri usmeri rast zubnih lukova. Kada niknu svi stalni zubi, a ukoliko je potrebno- ortodont će savetovati postavljanje fiksnog ortodontskog aparata.